Vrijwilligers

Wil jij het leven van anderen én jezelf verrijken?

Meld je aan

Vrijwilligers

Vrijwilligers betekenen veel voor onze cliënten. Ze vormen een waardevolle schakel in hun sociale netwerk. Een paar uurtjes knutselen, zwemmen, dansen of wandelen: het zijn de kleine dingen die het doen. Omgekeerd geeft werken met mensen met een verstandelijke beperking onze vrijwilligers veel plezier en voldoening. Bij ASVZ creëren we dan ook flexibel vrijwilligerswerk dat leuk en nuttig is voor cliënt én vrijwilliger. Als vrijwilliger bij ASVZ kun je rekenen op:

  • activiteiten die aansluiten op je persoonlijke interesses, hobby’s en leerbehoeften;
  • een flexibele inzetbaarheid;
  • een gedegen inwerkperiode, goede begeleiding, samenwerking en eventuele bijscholing;
  • nieuwe sociale contacten, wederzijds respect en waardering.

Wat kun je doen?

Bij ASVZ kun je verschillende soorten vrijwilligerswerk verrichten. Zo kun je cliënten in de avond- of weekenduren meenemen op activiteiten die je zelf graag uitvoert; of dat nu sporten, schilderen of koken is. Ook kun je in een dagactiviteitencentrum cliënten ondersteunen in onze fietsenmakerij, horeca of een van onze ateliers en tuingroepen. Het is ook mogelijk om je handen uit de mouwen te steken in en om onze woongroepen: je gaat bijvoorbeeld mee zwemmen, knutselen of wandelen, of helpt bij huishoudelijke klussen.

Bekijk video

ASVZ Vrijwilligerswerk Anna

Wat wordt er van je verwacht?

Vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Een positieve houding, een beetje geduld en goed kunnen omgaan met verschillende mensen zijn belangrijk eigenschappen als vrijwilliger bij ASVZ. Daarnaast verwachten wij dat je:

  • goed kunt luisteren, samenwerken en overleggen;
  • fysiek en psychisch in staat bent om de gekozen activiteiten uit te voeren;
  • de introductiebijeenkomst voor vrijwilligers bijwoont;
  • je aan de gedragscode van ASVZ houdt en de huisregels van de betreffende locatie of woning volgt;
  • je bij ziekte of afwezigheid bij een verantwoordelijke medewerker afmeldt.

De juiste plek

We vinden het belangrijk dat je vrijwilligerswerk doet waaraan je zelf net zoveel plezier beleeft als onze cliënten. Tijdens je proefperiode krijg je daarom alle ruimte om de cliënten te leren kennen en te ontdekken waar je aan de slag wilt. Ook bepalen we samen wanneer en hoe vaak je als vrijwilliger ingezet wilt worden. Zodat je uiteindelijk zorgeloos de dag van een cliënt kunt opleuken – en die van jezelf natuurlijk.

Introductie en scholing

Bij ASVZ vinden we goede begeleiding van vrijwilligers net zo belangrijk als de zorg voor onze cliënten. Tijdens een uitgebreide kennismaking- en inwerkperiode ontmoet je allereerst de cliënten en collega’s waarmee je gaat werken. Daarnaast leer je tijdens een introductiebijeenkomst meer over de visie en uitgangspunten van ASVZ. In deze eerste periode word je begeleid door een vaste medewerker. Ook kun je als vrijwilliger diverse interne scholingen volgen; vraag je teamleider om meer informatie hierover.

Bekijk video

Vrijwilligerswerk bij ASVZ: Gabriël

Belangrijke informatie

Iedere vrijwilliger kan rekenen op een contract, een reis- en/of onkostenvergoeding, een ongevallenverzekering en, indien gewenst, een getuigschrift of certificaat. De minimumleeftijd voor vrijwilligerswerk bij ASVZ is 15 jaar (en 18 jaar in het geval van individuele ondersteuning). Ook na de introductieperiode kun je als vrijwilliger rekenen op goede begeleiding. Je teamleider is je eerste aanspreekpunt bij situaties die niet volgens afspraak verlopen, maar ook bij incidenten en geschillen. Daarnaast voeren onze teamleiders jaarlijks evaluatiegesprekken met alle vrijwilligers.

Heb je vragen over vrijwilligerswerk? Bel ons op 088 - 993 20 01 ma t/m vrij 9.00 tot 17.00 uur) of stuur ons een e-mail via vrijwilligers@asvz.nl.